Lubisz ciasto marchewkowe? Jeśli tak, to muffinki marchewkowo-gruszkowe z bakaliami na pewno skradną Twoje serce. :)
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 duże gruszki
- 4 jajka
- 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
- 20 g miodu
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 20 g orzechów włoskich
- 20 g orzechów laskowych
- 20 g migdałów
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g suszonych śliwek
Jak je przygotować?
- Marchewki i gruszki zetrzyj na tarce.
- Jajka, olej i miód zmiksuj i dodaj starte marchewki i gruszki.
- W osobnym naczyniu połącz mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i imbirem.
- Połącz masę marchewkową z mąką.
- Bakalie i suszone owoce pokrój albo zmiel w blenderze i dodaj do ciasta.
- Do muffinkowych foremek lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto.
- Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.
Całość: 2220 kcal
Sztuka: 185 kcal
B: 6
W: 20
T: 9
Smacznego!