Lubisz ciasto marchewkowe? Jeśli tak, to muffinki marchewkowo-gruszkowe z bakaliami na pewno skradną Twoje serce. :)

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże gruszki
  • 4 jajka
  • 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 20 g miodu
  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g migdałów
  • 20 g rodzynek
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g suszonych śliwek

Jak je przygotować?

  1. Marchewki i gruszki zetrzyj na tarce.
  2. Jajka, olej i miód zmiksuj i dodaj starte marchewki i gruszki.
  3. W osobnym naczyniu połącz mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i imbirem.
  4. Połącz masę marchewkową z mąką.
  5. Bakalie i suszone owoce pokrój albo zmiel w blenderze i dodaj do ciasta.
  6. Do muffinkowych foremek lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto.
  7. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.

Całość: 2220 kcal

Sztuka: 185 kcal

B: 6

W: 20

T: 9

Smacznego!

Magdalena Kucik