Od dziś pieczenie chleba nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu. Ten zrobisz błyskawicznie i bez drożdży. Aż 14g białka w porcji!

Czego potrzebujesz?

  • 4 jajka
  • 300 g twarogu naturalnego grani
  • 90 g słonecznika + 10 g do posypania
  • 60 g pestek dyni
  • 80 g mąki migdałowej
  • 60 g sezamu + 10 g do posypania
  • 20 g siemienia lnianego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić?

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.
  2. W dużej misce ręcznie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą i obsyp bułką tartą.
  4. Przelej masę do formy i równomiernie rozprowadź.
  5. Posyp wierzch nasionami słonecznika oraz sezamu i je ugnieć.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut lub do momentu aż chleb będzie złocisty.
  7. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce.

Moja foremka ma wymiary: 20x10x7 cm, ale możesz użyć dowolnej.

TIP❗️Połowę chleba możesz pokroić na kromki i zamrozić! Po odmrożeniu i opieczeniu w grillu elektrycznym smakuje rewelacyjnie!

Smacznego!

W całości: 2568 kcal | 858 g | B: 140 | T: 205 | WP: 43.1 | Bł: 28

Jeśli podzielisz chleb na 10 porcji po około 86 g porcja, to w 1 porcji otrzymasz: 257 kcal

chleb. twaróg. ser biały. białko. redukcja. odchudzanie.

Magdalena Kucik