Rafaello z kaszy jaglanej to naprawdę sztos! Uwierz mi na słowo albo zrób i się przekonaj! :)

Czego potrzebujesz?

Z podanych składników wyszło mi 13 kulek - każda po 30 gramów.

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 10 g migdałów
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 30 g miodu
  • łyżeczka kakao
  1. Kaszę jaglaną wysyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie zamocz w wodzie i zostaw na jakiś czas - godzina będzie ok. Przed gotowaniem wymień wodę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po co płukać i moczyć? Robi się tak, aby pozbyć się posmaku goryczki.
  2. Na suchej patelni upraż 80 g wiórków kokosowych. Pozostaw 20 g.
  3. Posiekaj bardzo drobno migdały. Ja w tym celu użyłam blendera.
  4. Gdy kasza będzie gotowa i lekko ostudzona, dodaj uprażone wiórki, zmielone migdały, miód oraz aromat waniliowy.
  5. Składniki starannie wymieszaj i uformuj kulki.
  6. Kulki obtocz w mieszance wiórków (20 g) i kakao.

Kaloryczność jednej kulki o masie 30g: 83 kcal

B: 1.5 g

W: 9 g

T: 5 g

Smacznego!

Magdalena Kucik