Rafaello z kaszy jaglanej to naprawdę sztos! Uwierz mi na słowo albo zrób i się przekonaj! :)
Czego potrzebujesz?
Z podanych składników wyszło mi 13 kulek - każda po 30 gramów.
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 10 g migdałów
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 30 g miodu
- łyżeczka kakao
- Kaszę jaglaną wysyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie zamocz w wodzie i zostaw na jakiś czas - godzina będzie ok. Przed gotowaniem wymień wodę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po co płukać i moczyć? Robi się tak, aby pozbyć się posmaku goryczki.
- Na suchej patelni upraż 80 g wiórków kokosowych. Pozostaw 20 g.
- Posiekaj bardzo drobno migdały. Ja w tym celu użyłam blendera.
- Gdy kasza będzie gotowa i lekko ostudzona, dodaj uprażone wiórki, zmielone migdały, miód oraz aromat waniliowy.
- Składniki starannie wymieszaj i uformuj kulki.
- Kulki obtocz w mieszance wiórków (20 g) i kakao.
Kaloryczność jednej kulki o masie 30g: 83 kcal
B: 1.5 g
W: 9 g
T: 5 g
Smacznego!