Pyszne wysokobiałkowe bułki, których przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 5 minut! Reszta to czas pieczenia! Mają idealne makro, w jednej jest aż 19 g białka! 💪✨
Czego potrzebujesz?
- 230 g twarogu*
- 110 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g sezamu do posypania bułek
*opakowanie 200 lub 250 g też będzie ok
Jak to zrobić?
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zwilż dłonie wodą i uformuj bułki z przygotowanej masy.
- Bułki posyp ulubionymi nasionami.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu aż będą rumiane u góry.
- Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
TIP❗️Bułeczki możesz zamrozić! Po rozmrożeniu i opieczeniu w grillu elektrycznym smakują rewelacyjnie!
Spróbuj i daj znać, jak wyszło!
W całości: 813 kcal | 464 g | B: 75.4 | T: 20.3 | W: 78.7
Jeśli z ciasta zrobisz 4 bułki, to z jednej porcji otrzymasz: 203 kcal | 116 g | B: 18.8 | T: 5.1 | W: 19.7