Pyszne wysokobiałkowe bułki, których przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 5 minut! Reszta to czas pieczenia! Mają idealne makro, w jednej jest aż 19 g białka! 💪✨

Czego potrzebujesz?

  • 230 g twarogu*
  • 110 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g sezamu do posypania bułek

*opakowanie 200 lub 250 g też będzie ok

Jak to zrobić?

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.
  2. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zwilż dłonie wodą i uformuj bułki z przygotowanej masy.
  4. Bułki posyp ulubionymi nasionami.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu aż będą rumiane u góry.
  6. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozwól im ostygnąć.

TIP❗️Bułeczki możesz zamrozić! Po rozmrożeniu i opieczeniu w grillu elektrycznym smakują rewelacyjnie!

Spróbuj i daj znać, jak wyszło!

W całości: 813 kcal | 464 g | B: 75.4 | T: 20.3 | W: 78.7

Jeśli z ciasta zrobisz 4 bułki, to z jednej porcji otrzymasz: 203 kcal | 116 g | B: 18.8 | T: 5.1 | W: 19.7

Magdalena Kucik