Zrób zdrowe świąteczne pierniczki, które mają niski indeks glikemiczny! Palce lizać!
Czego potrzebujesz?
- 100 g żurawiny
- 50 g rodzynek
- 2 jajka
- 85 g masła
- 50 g masła orzechowego
- 200 g mąki owsianej
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g erytrytolu lub więcej, jeśli lubisz słodki smak
- 15 g przyprawy do piernika
- 10 g cynamonu
- 10 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jak to zrobić?
- Namocz żurawinę i rodzynki w ciepłej wodzie przez około 30 minut, a następnie odsącz.
- Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce.
- W blenderze zmiksuj namoczoną żurawinę i rodzynki, jajka oraz masło, aby uzyskać jednolitą masę.
- Połącz zblendowane składniki z mąką owsianą, mąką orkiszową, masłem orzechowym, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to za pomocą robota lub ręcznie.
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm na posypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego pierniczki za pomocą foremek.
- Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez około 8-10 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste.
- Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia na kratce.
Smacznego!
W całości: 2770 kcal | 803 g | B: 69 | T: 127 | W: 419
Zakładając, że z tych proporcji otrzymasz 50 pierniczków, to jeden pierniczek ma:
55 kcal | 16 g | B: 1.4 | T: 2.5 | W: 8.4