Zrób zdrowe świąteczne pierniczki, które mają niski indeks glikemiczny! Palce lizać! 

Czego potrzebujesz?

  • 100 g żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 85 g masła
  • 50 g masła orzechowego
  • 200 g mąki owsianej
  • 120 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g erytrytolu lub więcej, jeśli lubisz słodki smak
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 10 g cynamonu
  • 10 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić?

  1. Namocz żurawinę i rodzynki w ciepłej wodzie przez około 30 minut, a następnie odsącz.
  2. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce.
  3. W blenderze zmiksuj namoczoną żurawinę i rodzynki, jajka oraz masło, aby uzyskać jednolitą masę.
  4. Połącz zblendowane składniki z mąką owsianą, mąką orkiszową, masłem orzechowym, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to za pomocą robota lub ręcznie.
  5. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  6. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm na posypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego pierniczki za pomocą foremek.
  7. Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w piekarniku przez około 8-10 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste.
  9. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia na kratce.

Smacznego!

W całości: 2770 kcal | 803 g | B: 69 | T: 127 | W: 419

Zakładając, że z tych proporcji otrzymasz 50 pierniczków, to jeden pierniczek ma:

55 kcal | 16 g | B: 1.4 | T: 2.5 | W: 8.4

Magdalena Kucik