Chleb z solidną porcją białka, którego przygotowanie bez pieczenia zajmie Ci 3 minuty❗️

Jest rewelacyjny w smaku i ma idealne makro, musisz spróbować!

Czego potrzebujesz❓

  • ✅ 0,5 kg chudego twarogu
  • ✅ 300 g płatków owsianych
  • ✅ 75 g słonecznika
  • ✅ 15 g nasion chia
  • ✅ 35 g nasion siemienia lnianego
  • ✅ 4 jajka
  • ✅ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ✅ 1 łyżeczka soli
  • ✅ 15 g nasion słonecznika do posypania

Jak to zrobić❓

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.
  2. W robocie kuchennym lub dużej misce ręcznie wymieszaj twaróg, płatki owsiane, słonecznik, nasiona chia, siemię lniane, jajka, proszek do pieczenia i sól, aż do uzyskania jednolitej masy. Chia i siemię możesz używać zamiennie.
  3. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą i obsyp bułką tartą.
  4. Przelej masę do formy i równomiernie rozprowadź.
  5. Posyp wierzch nasionami słonecznika i je ugnieć.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce.

Moja foremka ma wymiary: 28,2 x 15,4 x 7 cm.

TIP❗️Połowę chleba możesz zamrozić! Po rozmrożeniu i opieczeniu w grillu elektrycznym smakuje rewelacyjnie!

Pieczesz chleb w domu❓

W całości: 2436 kcal | 1008 g | B: 172.4 | T: 88.1 | W: 265.1 (27.1% | 31.2% | 41.7%)

Jeśli podzielisz chleb na 10 porcji po około 100 g, to w 1 porcji otrzymasz: 244 kcal | 101 g | B: 17.2 | T: 8.8 | W: 26.5.

chleb. twaróg. ser biały. białko. redukcja. odchudzanie. lowcarb. chleb z twarogu. chleb bez mąki.

Magdalena Kucik