Nie ma to jak dobry sernik, właśnie dlatego powstał ten przepis. ;) Zapraszam serdecznie. 💚
Czego potrzebujesz?
Składniki:
Spód:
paczka suszonych daktyli - 120g
płatki owsiane błyskawiczne - 140g
masło orzechowe - 45g
kakao - 10g
woda - 100ml
Masa serowa:
twaróg z wiaderka - 1kg (ja użyłam twarogu President)
jogurt grecki zero - 300g
erytrytol - 80g
jajka - 5 sztuk
budyń śmietankowy w proszku bez cukru - 2 opakowania
mąka ziemniaczana - 25g
Polewa czekoladowa:
olej kokosowy - 3 łyżki (ja użyłam oleju nierafinowanego, ale możesz użyć rafinowanego lub oleju rzepakowego)
miód - 2 łyżki
kakao ciemne - 1 łyżka
czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy (z dużą zawartością kakao) - 30 g
Przygotowanie:
1. Daktyle namocz w gorącej wodzie i pozostaw na pół godziny.
2. Po 30 minutach odcedź daktyle, dodaj kakao, masło orzechowe, wodę. Zblenduj.
3. Do zblendowanej masy dodaj płatki owsiane. Zamieszaj.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Wyłóż masę na spód blaszki i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
6. Oddziel żółtka od białek.
7. Do misy miksera wrzuć: twaróg, jogurt grecki, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, oddzielone wcześniej żółtka jaj oraz erytrytol.
8. Zmiksuj wszystko na gładko.
9. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno.
10. Do masy serowej dodaj ubite białka i wymieszaj je za pomocą łyżki.
11. Spód wyjmij z lodówki i do tortownicy wlej masę sernikową.
12. Piecz w 180 stopniach przez 60 minut (program góra dół).
13. Po 60 minutach wyłącz piekarnik i zostaw w środku sernik.
14. Po kolejnych 20 minutach uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik do wystygnięcia.
15. Po wystygnięciu sernika przygotuj polewę czekoladową.
16. Olej kokosowy i miód połącz, a następnie delikatnie podgrzej w rondelku (nie dopuść do zagotowania!), dodaj kakao i czekoladę. Wszystko razem wymieszaj do powstania jednolitej masy.
17. Sernik polej ciepłą polewą.
Sernik podziel na 10 równych części.
Smacznego!
KCAL w jednej porcji: 330!
B: 20g
W: 28g
T: 15g
Comments