top of page

Wysokobiałkowy chleb z twarożku - błyskawiczny w wykonaniu!

Od dziś pieczenie chleba nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu. Ten zrobisz błyskawicznie i bez drożdży. Aż 14g białka w porcji!



Czego potrzebujesz?

  • 4 jajka

  • 300 g twarogu naturalnego grani

  • 90 g słonecznika + 10 g do posypania

  • 60 g pestek dyni

  • 80 g mąki migdałowej

  • 60 g sezamu + 10 g do posypania

  • 20 g siemienia lnianego

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka proszku do pieczenia



Jak to zrobić?


1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.

2. W dużej misce ręcznie wymieszaj wszystkie składniki.

3. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub wysmaruj oliwą i obsyp bułką tartą.

4. Przelej masę do formy i równomiernie rozprowadź.

5. Posyp wierzch nasionami słonecznika oraz sezamu i je ugnieć.

6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut lub do momentu aż chleb będzie złocisty.

7. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozwól mu ostygnąć na kratce.


Moja foremka ma wymiary: 20x10x7 cm, ale możesz użyć dowolnej.



TIP❗️Połowę chleba możesz pokroić na kromki i zamrozić! Po odmrożeniu i opieczeniu w grillu elektrycznym smakuje rewelacyjnie!


Smacznego!


W całości: 2568 kcal | 858 g | B: 140 | T: 205 | WP: 43.1 |  Bł: 28 


Jeśli podzielisz chleb na 10 porcji po około 86 g porcja, to w 1 porcji otrzymasz: 257 kcal!


chleb. twaróg. ser biały. białko. redukcja. odchudzanie.

Comments


bottom of page