Rafaello z kaszy jaglanej to naprawdę sztos! Uwierz mi na słowo albo zrób i się przekonaj! :)
Czego potrzebujesz?
Z podanych składników wyszło mi 13 kulek - każda po 30 gramów.
100 g kaszy jaglanej
100 g wiórków kokosowych
10 g migdałów
łyżeczka aromatu waniliowego
30 g miodu
łyżeczka kakao
Kaszę jaglaną wysyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie zamocz w wodzie i zostaw na jakiś czas - godzina będzie ok. Przed gotowaniem wymień wodę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po co płukać i moczyć? Robi się tak, aby pozbyć się posmaku goryczki.
Na suchej patelni upraż 80 g wiórków kokosowych. Pozostaw 20 g.
Posiekaj bardzo drobno migdały. Ja w tym celu użyłam blendera.
Gdy kasza będzie gotowa i lekko ostudzona, dodaj uprażone wiórki, zmielone migdały, miód oraz aromat waniliowy.
Gdy kasza będzie gotowa i lekko ostudzona, dodaj uprażone wiórki, zmielone migdały, miód oraz aromat waniliowy.
Składniki starannie wymieszaj i uformuj kulki.
Kulki obtocz w mieszance wiórków (20 g) i kakao.
Kaloryczność jednej kulki o masie 30g: 83 kcal.
B: 1.5 g.
W: 9 g.
T: 5 g.
Smacznego!! 💚💚💚
Comments