top of page

Rafaello z kaszy jaglanej - prawdziwy hit!

Zaktualizowano: 5 mar 2023

Rafaello z kaszy jaglanej to naprawdę sztos! Uwierz mi na słowo albo zrób i się przekonaj! :)


Czego potrzebujesz?


Z podanych składników wyszło mi 13 kulek - każda po 30 gramów.

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 10 g migdałów

  • łyżeczka aromatu waniliowego

  • 30 g miodu

  • łyżeczka kakao


  1. Kaszę jaglaną wysyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie zamocz w wodzie i zostaw na jakiś czas - godzina będzie ok. Przed gotowaniem wymień wodę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po co płukać i moczyć? Robi się tak, aby pozbyć się posmaku goryczki.

  2. Na suchej patelni upraż 80 g wiórków kokosowych. Pozostaw 20 g.

  3. Posiekaj bardzo drobno migdały. Ja w tym celu użyłam blendera.

  4. Gdy kasza będzie gotowa i lekko ostudzona, dodaj uprażone wiórki, zmielone migdały, miód oraz aromat waniliowy.

  5. Gdy kasza będzie gotowa i lekko ostudzona, dodaj uprażone wiórki, zmielone migdały, miód oraz aromat waniliowy.

  6. Składniki starannie wymieszaj i uformuj kulki.

  7. Kulki obtocz w mieszance wiórków (20 g) i kakao.


Kaloryczność jednej kulki o masie 30g: 83 kcal.


B: 1.5 g.

W: 9 g.

T: 5 g.


Smacznego!! 💚💚💚

Comments


bottom of page