top of page

Genialne muffinki marchewkowe

Zaktualizowano: 10 mar 2023

Lubisz ciasto marchewkowe? Jeśli tak, to muffinki marchewkowo-gruszkowe z bakaliami na pewno skradną Twoje serce. :)


Składniki:

  • 2 duże marchewki

  • 2 duże gruszki

  • 4 jajka

  • 50 ml oleju lub oliwy z oliwek

  • 20 g miodu

  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki imbiru

  • 20 g orzechów włoskich

  • 20 g orzechów laskowych

  • 20 g migdałów

  • 20 g rodzynek

  • 20 g suszonej żurawiny

  • 20 g suszonych śliwek



Jak je przygotować?


1. Marchewki i gruszki zetrzyj na tarce.

2. Jajka, olej i miód zmiksuj i dodaj starte marchewki i gruszki.

3. W osobnym naczyniu połącz mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i imbirem.

4. Połącz masę marchewkową z mąką.

5. Bakalie i suszone owoce pokrój albo zmiel w blenderze i dodaj do ciasta.

6. Do muffinkowych foremek lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto.

7. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.



Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.


Całość: 2220 kcal.

Sztuka: 185 kcal

B: 6 W: 20 T: 9


Smacznego!

Comentarios


bottom of page