Lubisz ciasto marchewkowe? Jeśli tak, to muffinki marchewkowo-gruszkowe z bakaliami na pewno skradną Twoje serce. :)
Składniki:
2 duże marchewki
2 duże gruszki
4 jajka
50 ml oleju lub oliwy z oliwek
20 g miodu
2 szklanki (260 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
20 g orzechów włoskich
20 g orzechów laskowych
20 g migdałów
20 g rodzynek
20 g suszonej żurawiny
20 g suszonych śliwek
Jak je przygotować?
1. Marchewki i gruszki zetrzyj na tarce.
2. Jajka, olej i miód zmiksuj i dodaj starte marchewki i gruszki.
3. W osobnym naczyniu połącz mąkę z sodą oczyszczoną, solą, cynamonem i imbirem.
4. Połącz masę marchewkową z mąką.
5. Bakalie i suszone owoce pokrój albo zmiel w blenderze i dodaj do ciasta.
6. Do muffinkowych foremek lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto.
7. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek.
Całość: 2220 kcal.
Sztuka: 185 kcal
B: 6 W: 20 T: 9
Smacznego!
Comentarios