top of page

Pyszny proteinowy i niskowęglowodanowy wrap z cukinii! W porcji jest aż 41 g białka!

Szybki i prosty sposób na smaczny posiłek pełen białka i zdrowych warzyw!




Czego potrzebujesz, aby zrobić proteinowego wrapa❓


✅400 g cukinii

✅160 g marchewki

✅2 jajka

✅160 g mozzarelli (w kostce)

✅sól, pieprz


Dodatki:


✅150 g twarożku domowego grani

✅65 g papryki

✅dowolny mix sałat

✅30 g prosciutto lub innej szynki


Jak przygotować niskowęglowodanowy wrap pełen białka❓


1. Proteinowy wrap z cukinii jest bardzo prosty w wykonaniu. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody z cukinii (najlepiej przy pomocy ściereczki lub sitka). Wykonanie tego kroku poprawnie jest kluczowe dla sukcesu przepisu. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i odciśnięciu wody z cukinii, wrap będzie elastyczny i nie będzie się łamał podczas zwijania. Cukinia musi być naprawdę dobrze odciśnięta.

2. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do odciśniętej cukinii.

3. W dużej misce wymieszaj startą cukinię, marchewkę, roztrzepane jajka oraz mozzarellę startą na tarce. Dopraw pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.

4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłóż masę w formie prostokąta o grubości około 0,5 cm.

5. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i piecz przez około 20 minut, aż wrapy staną się złociste i lekko chrupiące na brzegach.

6. Po upieczeniu wyjmij wrapa z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie możesz go wypełnić proponowanymi składnikami lub innymi ulubionymi dodatkami, zawiń i jedz.


Wartości odżywcze wrapa z cukinii i marchewki: 997 kcal | 1097 g | B: 82.0 | T: 61.7 | W: 39.0


1 p. 499 kcal | 549 g | B: 41.0 | T: 30.8 | W: 19.0


białko. wrap. odchudzanie. cukinia. marchewka. dieta. redukcja. białko. skóra. kalorie. przemiana materii. niskowęglowodanowy. low carb.


Comments


bottom of page