top of page

Pyszny chleb orkiszowy! Przygotujesz go w 5 minut!

Pieczesz chleb w swoim domu❓Ja od kilku miesięcy regularnie i zachęcam Cię do tej praktyki, bo nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba!



Czego potrzebujesz?

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej

  • 7 g drożdży suchych

  • łyżka cukru

  • łyżka soli

  • 360 ml letniej wody


Jak to zrobić?


1. W robocie kuchennym lub w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy i pozostaw na godzinę pod przykryciem, aby ciasto wyrosło. Możesz też włożyć je do nagrzanego piekarnika do temperatury 40 stopni Celsjusza na około 40 min.

2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, ustawienie góra-dół.

3. Ciasto przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Formę wysmaruj oliwą i obsypać bułką tartą.

4. Piecz przez 60-70 minut do uzyskania złotego koloru.

5. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika, posmaruj go pędzelkiem namoczonym w wodzie i pozwól mu ostygnąć na kratce zanim pokroisz.


Moja foremka ma wymiary: 20x10x7 cm, ale możesz użyć dowolnej.


TIP❗️Połowę chleba możesz pokroić na kromki i zamrozić! Po odmrożeniu i opieczeniu w grillu elektrycznym smakuje rewelacyjnie!


Smacznego!


Napisz w komentarzu czy zdarza Ci się piec chleb i podziel się swoim przepisem!


W całości: 1725 kcal | 874 g | B: 63.3 | T: 11.6 | W: 323.0


Jeśli podzielisz chleb na 10 porcji po około 85 g porcja, to w 1 porcji otrzymasz: 1 p. 173 kcal | 87 g | B: 6.3 | T: 1.2 | W: 32.3


chleb. redukcja. odchudzanie. domowy chleb. śniadanie. kolacja. dieta. odchudzanie. jem zdrowo. kanapki.

Comments


bottom of page