Zrób zdrowe świąteczne pierniczki, które mają niski indeks glikemiczny! Palce lizać!
Czego potrzebujesz?
100 g żurawiny
50 g rodzynek
2 jajka
85 g masła
50 g masła orzechowego
200 g mąki owsianej
120 g mąki orkiszowej jasnej
50 g erytrytolu lub więcej, jeśli lubisz słodki smak
15 g przyprawy do piernika
10 g cynamonu
10 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Jak to zrobić?
1. Namocz żurawinę i rodzynki w ciepłej wodzie przez około 30 minut, a następnie odsącz.
2. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce.
3. W blenderze zmiksuj namoczoną żurawinę i rodzynki, jajka oraz masło, aby uzyskać jednolitą masę.
4. Połącz zblendowane składniki z mąką owsianą, mąką orkiszową, masłem orzechowym, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wyrabiaj ciasto przez około 10 min do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to za pomocą robota lub ręcznie.
5. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
6. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm na posypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego pierniczki za pomocą foremek.
7. Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w piekarniku przez około 8-10 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste.
9. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia na kratce.
Smacznego!
W całości: 2770 kcal | 803 g | B: 69 | T: 127 | W: 419
Zakładając, że z tych proporcji otrzymasz 50 pierniczków, to jeden pierniczek ma:
55 kcal | 16 g | B: 1.4 | T: 2.5 | W: 8.4
pierniczki. święta. niski indeks glikemiczny. pierniki. redukcja. odchudzanie.
Comments