top of page

Pierniczki świąteczne z niskim IG!

Zrób zdrowe świąteczne pierniczki, które mają niski indeks glikemiczny! Palce lizać!




Czego potrzebujesz?

  • 100 g żurawiny

  • 50 g rodzynek

  • 2 jajka

  • 85 g masła

  • 50 g masła orzechowego

  • 200 g mąki owsianej

  • 120 g mąki orkiszowej jasnej

  • 50 g erytrytolu lub więcej, jeśli lubisz słodki smak

  • 15 g przyprawy do piernika

  • 10 g cynamonu

  • 10 g kakao

  • łyżeczka proszku do pieczenia



Jak to zrobić?


1. Namocz żurawinę i rodzynki w ciepłej wodzie przez około 30 minut, a następnie odsącz.

2. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce.

3. W blenderze zmiksuj namoczoną żurawinę i rodzynki, jajka oraz masło, aby uzyskać jednolitą masę.

4. Połącz zblendowane składniki z mąką owsianą, mąką orkiszową, masłem orzechowym, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wyrabiaj ciasto przez około 10 min do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to za pomocą robota lub ręcznie.

5. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

6. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm na posypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego pierniczki za pomocą foremek.

7. Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Piecz w piekarniku przez około 8-10 minut lub do momentu, aż będą lekko złociste.

9. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia na kratce.


Smacznego!


W całości: 2770 kcal | 803 g | B: 69 | T: 127 | W: 419


Zakładając, że z tych proporcji otrzymasz 50 pierniczków, to jeden pierniczek ma:

55 kcal | 16 g | B: 1.4 | T: 2.5 | W: 8.4



pierniczki. święta. niski indeks glikemiczny. pierniki. redukcja. odchudzanie.

Comments


bottom of page